onsdag 5 augusti 2009

Reservation

Reservation från Jan Berge Miljöpartiet de Gröna Falkenberg angående förslag till ny politisk organisation efter valet 2010.

Miljöpartiet representerat av Jan Berge har deltagit i den översyn av den politiska organisationen som genomförts under 2008 och 2009 i Falkenberg.

Den diskussion som förevarit har varit intressant och stundtals häftig där olika partiers syner på hur politiskt arbete bäst bedrivs har brutits mot varandra.

En skiljelinje har gått mellan de partier som vill ha en bred representation i styrelser och nämnder och de partier som hävdat att det är viktigt att politiken spetsar sig avseende kompetens och möjligheter att upprätthålla ett uppdrag.
I det nu framlagda förslaget har de större partierna i kraft av fler mandat i fullmäktige bantat nämnderna inför kommande mandatperiod, detta för att kunna lägga mer kraft på ordföranderollerna. Som ett parti som vill värna även de små kommer vi, i händelse att förslaget går igenom, att nogsamt följa vad det blir för effekter för den breda demokratin.

Förslaget att stärka ordförande- och viceordföranderollen i Falkenberg ställer vi oss bakom för att vi vill stärka politikens roll i kommunens arbete.

Det har funnits en intressant diskussion om kommunstyrelsens inriktning.
Undertecknad hävdar att kommunstyrelsen skall koncentrera sig på sin huvuduppgift att vara kommunens strategiska ledning och inte hantera allehanda driftfrågor.
Majoriteten i utredningen ser inte saken på samma sätt vilket främst får till följd att räddningsverksamheten föreslås sortera under kommunstyrelsen.

Neddragningen av revisionen från att som nu ge plats åt alla partier till att få 5 ledamöter, ingalunda automatiskt 5 partier, ställer vi oss inte bakom.
I övrigt anser vi att det bör tillskapas en Servicenämnd där nuvarande tekniska nämndens verksamheter plus ur övriga verksamheter utbrutna servicefunktioner bör ingå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar