torsdag 27 augusti 2009

Kasta inte vaccinet

Vaccinet får inte kastas!

Inför den annalkande influensan har landstingen i Sverige beställt vaccin för att kunna massvaccinera befolkningen. Man kan ha olika åsikter om vaccineringen och till slut är det upp till var och en att avgöra om man vill bli stungen eller inte. Det är då viktigt att inte bara väga in den personliga situationen utan hela smittorisken i samhället, hur det ser ut med närstående och i vilken grad man riskerar att smitta andra genom sitt arbete eller annat.
Ambitionen från landstingen har givetvis varit att det skall finnas tillräckligt med doser så att alla kan få det skydd som man rekommenderar.
Eftersom troligtvis inte alla, av olika skäl, kommer att välja vaccination kommer det att bli en del doser över. Rubriker i media har antytt att vaccin i så fall kommer att kastas.
Om andra rika länder har gjort samma bedömning som vi och beställt till hela befolkningen så kommer det att finnas mängder av doser som ”blir över”.
Ett gyllene tillfälle öppnar sig då att praktisera verkligt biståndsarbete i länder som inte har råd att köpa vaccinet och skydda sin befolkning. Genom biståndsorganisationer, missionsverksamheter, frivilligorganisationer och andra kanaler kan överblivet vaccin komma till stor nytta i den del av världen som vi ofta inte vill kännas vid. Den del av världen där barnadödligheten är förfärligt hög redan innan influensan slår till.
Det kanske är någon som kan dra igång en insamlingsgala eller liknande för att få fart på tankarna.

1 kommentar:

  1. Var inne på samma tanke! Det är väl inte vårt vaccin per svensk. Det gäller att en smitta inte sprids så den blir ohanterbar för andra utanför våra gränser också. Ett sätt är att ge bistånd så att vaccinet används där det gör bäst nytta istället för att överutnyttjas i Sverige där det finns särskilda riskgrupper, samhällsviktiga funktioner som MÅSTE ta sprutan och en hel del avstår frivilligt att bespruta sig och resten läggs i lager i max 18 månader. Det som blir över ska användas som bistånd helt klart inte slängas! Bra Janne!

    SvaraRadera