söndag 23 augusti 2009

Dags för förnyelse?

I Dagens Nyheter idag på debattplats diskuterar några ledande socialdemokrater från stockholmtrakten hur deras parti skall lyckas återta en del av den mark man tidigare haft. Ett antal förslag till strategi diskuteras och ett förslag är minst sagt överraskande för att komma från socialdemokrater - nämligen att lägga ner arbetsförmedlingen. Analysen bakom ställningstagandet är att den ändå inte fungerar för arbetssökande. I debattartikelsn sägs egentligen ingenting om vad som skall till istället.

Min fundering blir då om det kan vara så att det är en omsvängning på gång när det gäller trygghetssystemen inom socialdemokratin och om den i så fall även kan omfatta A-kassan.
Det är ju ändå så att just A-kassan är en relativt dålig försäkring där man i vissa fall kan betala avgift hela arbetslivet för att få ut en ynka liten tid av ersättning, de flesta andra försäkringar är betydligt mer heltäckande.


Kom ut nu sossar och släpp den gamla förlegade kopplingen till delar av fackföreningsrörelsen innan det är för sent och var med och skapa ett trygghetssystem som ett välfärdssamhälle kan kosta på sig. Först då kommer den rörlighet på arbetsmarknaden som ni vill se att bli verklighet.

Funderingen om att göra om anställningsskyddet till ett omställningsskydd måste funderas mycket mer på men den är radikal för att komma från det hållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar